TIME-productie 2012

TIME-productie 2012

WE ARE GOLDEN

T.I.M.E. is de masterspecialisatie muziektheater van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. WE ARE GOLDEN is de afstudeervoorstelling van de eerste lichting T.I.M.E. 2010-2012, die bestaat uit muzikanten, acteurs, performers en een beeldend kunstenaar.  Anne Baltus van de Opleiding Productie Podiumkunsten van de Theaterschool Amsterdam studeert met WE ARE GOLDEN af als productieleider.
De opleiding werkt in de praktijk nauw samen met muziektheaterensemble de Veenfabriek en volgt hetzelfde maatschappelijke jaarthema. In 2012 is dat Geloof/Ongeloof: geloven wij nog in de samenleving? Wat als je alles al hebt en alles al weet, hoe stil je dan nog je honger? Als kleine naïevelingen zitten wij in de fuik van het marktmechanisme. Meer is beter. Is het ooit genoeg?

De mythe van Koning Midas, die wenst dat alles wat hij aanraakt in goud verandert, vormt het uitgangspunt van WE ARE GOLDEN. Voor de muziek laten de T.I.M.E.-studenten zich inspireren door o.a. Nam June Paik, Voix Bulgares, Johann Mattheson, James Tenney, Antonio Vivaldi en vooral Luciano Berio. Deze laatste laat met zijn composities en zijn grote variatie aan stijlen de vele gezichtspunten van de werkelijkheid zien.  In de inspirerende omgeving van de oude brandweerkazerne in Leiden hebben de studenten onderzoek gedaan voor deze voorstelling. Zoekend, schrijvend, schilderend, componerend zijn allerlei materialen onderdeel geworden van het maakproces, zowel muzikaal als in beeld.

WE ARE GOLDEN is het resultaat van een jaar werken rondom het thema Empathie in de Nederlandse samenleving. Dankzij het unieke systeem van T.I.M.E.  waar de masterstudenten gekoppeld zijn aan maatschappelijke gesprekspartners  – uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de publieke sector –, hebben zij zich kunnen verdiepen en hun beeld kunnen nuanceren. Daarnaast hebben TIME-studenten toegang gekregen tot segmenten van de samenleving (digitale TV-zender Sport1, parlementaire redactie Trouw, bankwezen ING, kennis- en informatiecentrum voor sekswerk De Rode Draad, meubelfabriek Piet Hein Eek) die anders moeilijk toegankelijk zijn. Door dit directe contact met het bedrijfsleven, verkregen de TIME-studenten verrassende inzichten die meegenomen zijn in WE ARE GOLDEN. De maatschappelijke gesprekspartners maken deel uit van de voorstelling.

Over WE ARE GOLDEN:
Eigenzinnig muziektheater met aanstekelijke bravoure
door Jos Schuring gezien 19 mei 2012

De medley van popliedjes waar het woord goud in voorkomt is prachtig. Moeiteloos worden liedjes van Crosby, Stills, Nash & Young, Bowie, Spandau Ballet, Stranglers en Tremeloes aaneengeregen tot een fraai meerstemmig gezongen geheel. Kort daarvoor hoorden we Sequenza III van Lucio Berio, een werk uit 1965, geschreven voor sopraan of actrice, volgens de ‘regieaanwijzing’ van Berio. Eerder hebben de meiden de zaal al vrolijk laten meezingen met Patsy van Rein de Vries. Lees hier de recensie van Theaterkrant.nl

T.I.M.E. (This Is Music-theatre Education) is de masterspecialisatie muziektheater van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, o.l.v. Paul Koek, Paul Slangen en Ines van der Scheer, in samenwerking met de Veenfabriek in Leiden. Kunstvakstudenten kunnen na hun bachelorprogramma aan het conservatorium, de toneelschool of de kunstacademie de master volgen om zich verder te ontwikkelen in interdisciplinair muziektheater.

TIME-ensemble
Negen theaterperformers, acteurs en instrumentspecialisten vormen het TIME-ensemble. De studenten hebben ieder hun eigen kracht en achtergrond van waaruit zij het muziektheater onderzoeken. De jonge makers zijn betrokken bij en verantwoordelijk voor het gehele proces: concept, titel, publiciteitstekst, campagnebeeld, toneelbeeld, licht- en geluidontwerp.

Voor de complexe productionele en technische uitvoering is samenwerking gezocht met vierdejaars studenten van de opleidingen OPP en OTT van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij zijn van het begin tot het eind betrokken bij het bedenken, ontwikkelen en uitvoeren van de voorstelling. Het resultaat is een professionele productie met try-outs en première begin mei in Theater aan het Spui en een landelijke tournee tot eind juni.

Concept, spel, muziek, beeld:
Kim-José Bode, Pauline ten Böhmer, Rian Evers,  Milena Haverkamp, Tijs Huys, Sarah Jeffery, Dodo Kis, Peerke Malschaert, Lindertje Mans, Joost Steltenpool, Marjolijn Zwakman
Wisselende cast:
Jos van den Broek, Kea Fogelberg, Marcel ten Hooven, Will Moerer, Laetitia Smit, Jeroen Vervliet
Regie: Peerke Malschaert
Begeleiding regie: Paul Koek
Dramaturgie: Rian Evers
Begeleiding dramaturgie: Paul Slangen
Vormgeving: Marjolijn Zwakman
Productie: Anne Baltus
Fotografie: Ines van der Scheer
Publiciteit: Bureau tamtam

SPEELLIJST 2012
wo 2 t/m vr 4 mei 20:30u Theater aan het Spui, Den Haag
za 19 mei 20:30u Theater Frascati, Amsterdam
di 22 mei 20:30u Theater Kikker – Festival a/d Werf,  Utrecht
do 24 mei 21:30u Theater de Machinefabriek, Groningen
za 2 juni 15:00u en 20:00u Theater De GouvernestraatOperadagen Rotterdam
do 7 juni 20:30u LAKtheater, Leiden
wo 13 juni 20:00u Wilminktheater, Enschede
di 3 juli 20:00u Toneelacademie Maastricht