TIME-praktijk

T.I.M.E., de MA Muziektheater van het Koninklijk Conservatorium i.s.m. De Veenfabriek, huist in het monumentale Scheltema-complex in Leiden, een industrieel erfgoed. T.I.M.E. is een unieke opleiding waarbij het maken van theater vanuit een muzikale denkwijze en praktijk het uitgangspunt vormt.

1202 TIME Peerke bij PHE 044De TIME-studenten onderzoeken vanuit ieders discipline (klassiek gitaar, harp, zang, performance, dans, beeldende kunst, compositie, regie, mime, filosofie,  literatuur- en theaterwetenschap) het muziektheater om tot nieuwe presentatievormen te komen. De jonge professionals onderzoeken o.l.v. vakspecialisten, muzikanten, acteurs en regisseurs van de Veenfabriek, verschillende facetten van het muziektheater in de visie van T.I.M.E. De TIMErs werken samen met spelers van de Warme Winkel en Touki Delphine aan voorstellingen die gepresenteerd worden aan publiek.

Molenétude van IrisEr zijn verschillende workshops Scenografie (o.a. door Marc Warning en Sanne Peper), Relatie Ruimte – Object (door Gosse de Kort) en Compositie (Martijn Padding). Zie rechts het voorbeeld van een molenétude door Iris vd Ende. Tegelijkertijd werken de jonge talenten aan een individueel onderzoeksproject. Resultaten van hun ‘work in progress’ laten de TIMErs zien tijdens een Veenproef volgens het concept van De Veenfabriek in Leiden.

Voorbeeld van een praktijkopdracht (scenografie) bij T.I.M.E.: ‘deconstructieve actie’ 

1302 opdracht scenografie Marc Warning 010De TIMErs hebben o.l.v. Marc Warning lessen Scenografie gevolgd. De eindopdracht was ‘een destructieve actie’.
Wat is de aard en vorm van destructie, hoe uit zich dat?

1302 opdracht scenografie Marc Warning 036De studenten zochten verhalen, bedachten geschiedenissen, vonden materialen, kwamen tot processen en acties. Groot of klein, spectaculair of ingetogen, poëtisch of macaber, filosofisch of concreet, met geluid of stil. Iedere student interpreteerde ‘destructie’ op geheel eigen wijze wat een bonte verzameling van acties bij elkaar bracht. Hier twee voorbeelden.

Links: kleuren in ijs gevangen, smelten, vallen, spatten uit elkaar.

Rechts: vuur schiet langs schommeltouwen razendsnel omhoog naar de nok van de 16 m hoge slangentoren, dooft uit en klettert op de grond.

>>> Zie facebook voor meer foto’s <<<